ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ - COMPUTER GUIDED SYRGERY (DSD, PRP)

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ - COMPUTER GUIDED SYRGERY (DSD, PRP)

Στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων όσον αφορά χειρουργικές τεχνικές και υλικά, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα ,που αντικαθιστούν τη ρίζα του φυσικού δοντιού, 

πλεονεκτούν στην αίσθηση, στην αισθητική,στη σταθερότητα, στη διάρκεια ζωής και στην αντοχή, συγκριτικά με μία γέφυρα ή μία οδοντοστοιχία και αυτό είναι γενικά αποδεκτό από το γενικό πληθυσμό και όχι μόνον από τους ειδικούς.
 

 Και από την εποχή που χρειαζόταν να περιμένει κανείς 3-4 ή 4-6 μήνες μέχρι τα εμφυτεύματα που θα τοποθετούσε να αποκτήσουν καλή σταθερότητα (οστεοενσωμάτωση) ώστε να είναι έτοιμα να συνδεθούν με τα καινούρια δόντια («φόρτιση») περάσαμε μετά από μακροχρόνια έρευνα, μέσα από παγκόσμιες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες σε νέα πρωτόκολλα που επιτρέπουν με ασφάλεια την πρώιμη φόρτιση (early loading) σε 6-8 εβδομάδες, χάρη στην ειδική επεξεργασία που έχει υποστεί η επιφάνεια των εμφυτευμάτων (SLA-sand blasted large grit acid etched), ώστε να προσελκύει τα οστικά κύτταρα και να τα κινητοποιεί να παράγουν γρηγορότερα νέο οστό, με αποτέλεσμα την επίτευξη ταχύτερης οστεοενσωμάτωσης.
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τόσο υψηλά standards που δεν αρκεί πλέον απλά «να τα δεχτεί ο οργανισμός», ώστε να χαρακτηριστεί η θεραπεία επιτυχημένη, όπως ακόμη ρωτούν χαρακτηριστικά εκείνοι που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο. Η ακριβής τους θέση δεν επιλέγεται, όπως παλαιότερα, από την ύπαρξη οστού, αλλά υπαγορεύεται από την αισθητική. Η τελική εικόνα της επιθυμητής προσθετικής αποκατάστασης είναι τώρα η αφετηρία της επιτυχημένης σχεδίασης της εμφυτευματικής θεραπείας.

Υπολογιστικά Kαθοδηγούμενη Eμφυτευματολογία-Computer Guided Implantology

Αρχικά λαμβάνεται μία ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία (CBCT/dental scan). Οι τομές ανασυντίθενται και έτσι είναι δυνατόν, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικού λογισμικού,να γίνει αναπαράσταση και να κατασκευαστεί ουσιαστικά ένα «ομοίωμα» των οστών της γνάθου.

 

Ψηφιακή Ροή-Fully Guided Implant Surgery

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, επιλέγεται το είδος του εμφυτεύματος και οι διαστάσεις του και τοποθετείται αυτό στην ακριβή του θέση στη γνάθο μέσα στο πρόγραμμα.

 

Ψηφιακή αποτύπωση: Λαμβάνονται αρχικά αποτυπώματα για τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός ψηφιακός ενδοστοματικός σαρωτής (digital intraoral scanner).

Στη συνέχεια κατασκευάζεται κατάλληλος χειρουργικός νάρθηκας, και εκτυπώνεται με τρισδιάστατο εκτυπωτή -3D printer- που θα καθοδηγήσει τον επεμβαίνοντα ώστε να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα στην ακριβή θέση που έχει προεπιλεγεί μέσα από τον υπολογιστή έχοντας υπόψιν τη θέση των ανατομικών μορίων που θέλουμε να αποφύγουμε και την ποσότητα και ποιότητα του οστού.

Η ακρίβεια και η ασφάλεια του συστήματος είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι καν απαραίτητο να ανοιχτεί κρημνός –flapless-, γεγονός που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν έχει τομές και δε χρειάζεται καν ράμματα! Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι όσο το δυνατόν ατραυματική και σύντομη και οι πιθανότητες επιπλοκής όπως πχ οίδημα (πρήξιμο) κλπ.

Επιπλέον, όταν η αρχική σταθερότητα του εμφυτεύματος επαρκεί, είναι δυνατόν να έχουν προκατασκευαστεί πριν ακόμα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και οι προσωρινές μεταβατικές αποκαταστάσεις μέσω ειδικού σχεδιαστικού προγράμματος στον υπολογιστή και με ειδικά μηχανήματα κοπής από το εργαστήριο έτσι, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στο στόμα αμέσως μετά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, να τοποθετηθούν δηλαδή την ίδια μέρα, άμεση φόρτιση (immediate loading). 

 Σ’ αυτή  τη περίπτωση η οριστικοποίηση γίνεται με την κατασκευή της τελικής αποκατάστασης όταν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση των ούλων και έχει σταθεροποιηθεί η θέση των περιοδοντικών ιστών. 

 

 Φυγοκέντρηση αίματος για πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες (platelet rich plasma fibrin, prp)
PRP: platelet rich plasma -Όταν υπάρχει ένδειξη, με μία απλή αιμοληψία και στη συνέχεια φυγοκέντριση σε ειδική συσκευή του φλεβικού αίματος του ίδιου του ασθενή αμέσως πριν την επέμβαση και διαχωρίζεται με σύντομη επεξεργασία το πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες (prp-platelet rich plasma)

Αυτό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για ανάμιξη με μοσχευματικό υλικό (συνήθως αλλομόσχευμα ή ξενομόσχευμα) ή για τη δημιουργία μεμβρανών σε κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση, μειώνοντας τις επιπλοκές, βελτιώνοντας την επούλωση και αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων οστικής ανάπλασης. 

 

  Ψηφιακή Σχεδίαση Χαμόγελου Digital Smile Design (DSD)

Πρόκειται για λογισμικό ψηφιακής σχεδίασης χαμόγελου που συνθέτουν την ιδανική τελική εικόνα με τη βοήθεια αρχείων από κατάλληλες «βιβλιοθήκες» και μπορούν, σε συνδυασμό με φωτογραφίες από τον ασθενή, να καθοδηγήσουν το σχέδιο θεραπείας όπως γίνεται αναλογικά με το διαγνωστικό κέρωμα.

Αυτά είναι δυνατόν και να εκτυπωθούν με τρισδιάστατο εκτυπωτή και να τα δοκιμάσει ο ασθενής στο στόμα του για να έχει μία εικόνα του επιδιωκόμενου αποτελέσματος πριν ξεκινήσει τη θεραπεία του.

 

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search