Ανατομία Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ)
Η κάτω γνάθος καταλήγει σε δύο στρογγυλές άκρες που λέγονται κόνδυλοι (1). Σε κάθε πλευρά ο κόνδυλος έχει μία αντίστοιχη επιφάνεια όπου εφαρμόζει που λέγεται κροταφική γλήνη (5). Αυτές οι αρθρικές επιφάνειες δεν έρχονται σε απευθείας επαφή μεταξύ τους, γιατί κανονικά παρεμβάλλεται ανάμεσά τους μία χόνδρινη επιφάνεια σα μαξιλαράκι (2), που διευκολύνει την ομαλή κίνηση της γνάθου, ώστε η άρθρωση να λειτουργεί φυσιολογικά και ανώδυνα, χωρίς ήχους. Αυτός ο δίσκος δεν έχει αγγεία και νεύρα, αλλά θρέφεται από το αρθρικό υγρό που, επίσης λιπαίνει την άρθρωση και συγκρατείται με συνδέσμους στον κόνδυλο (4) και πίσω απ’την άρθρωση, με αγγεία και νεύρα και στον πλάγιο πτερυγοειδή μυ μπροστά (7&8), που τον κρατάει στη θέση του, καθώς λειτουργεί η άρθρωση.
ΟΔΗΓΙΕΣ Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής (ΟΣΥ)
Πόνος στα δόντια
Ο πονόδοντος στα παιδιά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τερηδόνα που έχει προσβάλει τον πολφό ή έχει προκαλέσει τη νέκρωσή του.
Τι να κάνω;
Μετά από αρκετές επισκέψεις φορέσατε την οδοντοστοιχία από την οποία ξέρουμε ότι περιμένατε πολλά. Θα πρέπει όμως να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα και να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ξεπεράσετε ορισμένες δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Πρέπει να σας ενημερώσουμε γι’αυτά τα προβλήματα και αυτός είναι και ο λόγος αυτού του κειμένου.