ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΕΙΣ)

Αφού το δόντι νεκρώνεται, γιατί πονάει;

Το δόντι έχει στο εσωτερικό του αγγεία και νεύρα (πολφό), με τα οποία μεταφέρονται στο εσωτερικό του δοντιού τα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα και μέσω των οποίων το δόντι αισθάνεται και επικοινωνεί με το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν το ερέθισμα είναι πάρα πολύ έντονο, ο πολφός αντιδρά με φλεγμονή, πολφίτιδα, η οποία μπορεί να είναι αναστρέψιμη ή μη αναστρέψιμη. Στην περίπτωση που δεν μπορέσει να επανέλθει, η φλεγμονή οδηγεί σε εκφύλιση και νέκρωσή του. Η αύξηση της πίεσης που δημιουργείται, λόγω της φλεγμονής, δεν έχει τρόπο να εκτονωθεί, καθώς τα τοιχώματα του δοντιού είναι ανένδοτα. Η πίεση διοχετεύεται προς το ακρορρίζιο και το περιβάλλον οστό, γεγονός που προκαλεί πολύ έντονο πόνο, που μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα, πρήξιμο του προσώπου, ερυθρότητα, κακουχία ή ακόμα και πυρετό. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μία επείγουσα κατάσταση, το οξύ φατνιακό απόστημα, που χρήζει άμεσης παρέμβασης, εκτάκτως, απαιτείται δηλαδή διάνοιξη του δοντιού, για να εκτονωθεί η πίεση και να παροχετευτεί το πύον και το αίμα που προκαλεί τον έντονο πόνο. Όμως, η νέκρωση του πολφού δεν έχει πάντα τόσο έντονα συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν ο εκφυλισμός του πολφού να γίνει τόσο αργά και σταδιακά, που να έχει πολύ ήπια συμπτώματα ή να μη γίνει καν αντιληπτή. Η νέκρωση του δοντιού να αποτελέσει τυχαίο ακτινολογικό εύρημα ή το δόντι να έχει αποχρωματιστεί, λόγω της αποδόμησης των προϊόντων της νέκρωσης ή ακόμα να έχει εξελιχθεί σε χρόνια φλεγμονή και το πύον να έχει δημιουργήσει τη δική του διαδρομή μέσα από απορρόφηση (καταστροφή) του οστού του φατνίου για να εκτονωθεί, συρίγγιο. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πάντως, απ’ τη στιγμή που υπάρχει νέκρωση , είναι απαραίτητο να γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Με αυτό τον τρόπο, τα αγγεία, τα νεύρα, τα μικρόβια και οι τοξίνες αφαιρούνται από το δόντι και, όταν υπάρχουν συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν.

 

Προσωπικό οίδημα που οφείλεται σε οξύ φατνιακό απόστημα, όπου χρειάστηκε εξωστοματική σχάση και παροχέτευση / ενδοπεριοδοντικό απόστημα και συρίγγιο.

Στις εικόνες φαίνεται με τη σειρά προσωπικό οίδημα που οφείλεται σε οξύ φατνιακό απόστημα, όπως φαίνεται στη μεσαία ακτινογραφία όπου χρειάστηκε εξωστοματική σχάση και παροχέτευση, απόστημα και συρίγγιο, ενδοπέριο απόστημα η φλεγμονή του πολφού στο ακρορρίζιο μετά από νέκρωση και συρίγγιο και σχήμα πώς νεκρώνεται το δόντι μετά από βαθιά τερηδόνα

Γιατί νεκρώνεται ένα δόντι;

Οι κύριες αιτίες που οδηγούν σε νέκρωση του δοντιού είναι: 1) Τερηδόνα που επιτρέπει την είσοδο μικροβίων μέσα στο δόντι ή βαθιά έμφραξη που έχει προηγηθεί για παλαιότερη τερηδόνα, που συχνά μπορεί να αποδειχθεί τοξική και ερεθίζει τον πολφό. 2) Προχωρημένη περιοδοντίτιδα: Μικρόβια μπορεί να εισέλθουν από το στοματικό περιβάλλον  μέσα στην ουλοδοντική σχισμή, πολύ βαθύ θύλακο  κάτω από το δόντι στο ακρορρίζιο και να προκαλέσουν τη νέκρωσή του. Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται η πρόγνωση του δοντιού και γενικότερα του στόματος, εάν το πρόβλημα είναι εντοπισμένο ή γενικευμένο και, εάν κριθεί ότι το δόντι έχει καλή πρόγνωση, εκτός από την ενδοδοντική θεραπεία, είναι απαραίτητη και η περιοδοντική θεραπεία (ενδο – περιο). 3) Νέκρωση τραυματικής αιτιολογίας: Οξύ τραύμα μπορεί να προκαλέσει σύνθλιψη των αγγείων και των νεύρων του δοντιού και να έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωσή του, η οποία σ’ αυτή την περίπτωση είναι άσηπτη (δεν υπάρχει φλεγμονή και δε σχετίζεται με μικροβιακό παράγοντα) και δεν γίνεται απαραίτητα αμέσως μετά τον τραυματισμό. Είναι δυνατόν να προκαλέσει νέκρωση και ένα ήπιο ερέθισμα που έχει μεγάλη διάρκεια, όπως και μία συνεχής πρόωρη επαφή με ανταγωνιστή. δεν Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, συχνά η νέκρωση γίνεται αντιληπτή από τον αποχρωματισμό και μετά την ενδοδοντική θεραπεία χρειάζεται να γίνει και λεύκανση του απονευρωμένου δοντιού.

Πώς γίνεται η απονεύρωση; Θα πονέσω;

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)περιλαμβάνει τη διάνοιξη και εντοπισμό των ριζικών σωλήνων, υπολογισμό μήκους εργασίας, χημικομηχανική επεξεργασία με κατάλληλα μικροεργαλεία, ώστε να αφαιρεθεί ο μολυσμένος πολφός, τα μικρόβια και οι τοξίνες τους και απολύμανση με ειδικά χημικά διαλύματα και στη συνέχεια γίνεται ερμητική έμφραξη με μόνιμο συνθετικό υλικό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανααποικιστεί το εσωτερικό του δοντιού από μικροοργανισμούς. Η όλη διαδικασία γίνεται κάτω από αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Η χρήση των μηχανοκίνητων μικροεργαλείων και διαφόρων μηχανημάτων, όπως εντοπιστές ακρορριζίου, συστήματος κοπής και έμφραξης με θερμοπλαστικοποιημένη γουταπέρκα βοηθά στην τελειοποίηση της τεχνικής, ενώ ελαττώνει σημαντικά το χρόνο εργασίας. Η μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού γίνεται με απλή έμφραξη, όταν η εναπομείνασα οδοντική ουσία επαρκεί για να την υποστηρίξει. Σε αντίθετη περίπτωση, ιδιαίτερα έχοντας λάβει υπόψη το γεγονός ότι τα ενδοδοντικά θεραπευμένα (απονευρωμένα) δόντια είναι αφυδατωμένα, αφού έχουν αφαιρεθεί τα αγγεία και τα νεύρα τους -και άρα περισσότερο εύθραυστα- είναι απαραίτητη η τελική τους αποκατάσταση με περισσότερο μόνιμη προσθετική εργασία, στεφάνη(θήκη).



*Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα). Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search